CONT IBAN: RO94BTRLRONCRT0P64766001

CIF: 29463720

Cont pay pal: asociatia.prieteni.buni@gmail.com

Activitati si actiuni impotriva cruzimii fata de animale

Devorand Pamantul - film ce incurajeaza renuntarea la consumul de carne pentru a limita macelul animalelor si poluarea planetei

Caii salbatici din Wyoming


Povestea se aseamana cu cea a cailor nostri din Letea. Unii spun ca acesti cai se trag din cai salbatici de acum 2 milioane de ani, altii ca au fost adusi odata cu colonizarea zonei.

Indiferent de provenienta, este o realitate ca si acolo exista pe teritorii vaste, unde exista si multi fermieri si culturi agricole, cai semi-salbatici, in permanent pericol de a fi ucisi.

Spre deosebire de situatia de la noi, acesti cai sunt urmariti si numarul lor este mentinut sub control de catre BLM (Biroul de Gestiune al Teritoriului), care a luat masuri, controversate de unele organizatii, pentru a limita numarul cailor pe teritoriul in cauza. Scopul lor este in acelasi timp de a tine cont de bunastarea cailor si de a multumi pe cat posibil si fermierii si ONG-urile.

De aceea demareaza un proiect prin care sunt stransi pe an de la 5000 pana la 10.000 de cai care ajung sa fie vanduti la licitatii pentru a fi folositi, dati spre adoptie sau tinuti in adaposturi. Pentru a mentine un echilibru in teritoriul respectiv, BLM tine in adaposturi permanente pana la 30.000 cai, cheltuielile de ingrijire ridicandu-se la 2$ / cal.

Exista pareri pro si contra in legatura cu stangerea cailor si anume:
1. CONTRA: sunt capturati cei tineri, lasati in urma cei mai batrani sa se inmulteasca pentru a repopula teritoriul, aportul de gene fiind inrautatit, totodata creste ritmul de inmultire. La aceste lucruri se adauga traumele din urma capturarii.
2. PRO: este nevoie de control al populatiei cabaline, daca sunt lasati toti in teritoriu sub incidenta legii naturii, se inmultesc mai mult decat le permite teritoriul ocupat, ajungand sa nu mai aiba suficienta hrana.

Unele ONG-uri considera la legea naturii nu ar permite suprapopularea, avand in vedere ca acesti cai sunt expusi si pericolelor naturale, cum ar fi pumele sau coiotii si de asemenea ar putea vaccina femele cu un vaccin contraceptiv cu durata de 7 ani, propunere care momentan nu este luata in calcul de catre BLM.

Se mentioneaza in articol faptul ca unii cai cumparati in urma licitatiilor ajung sa fie vanduti la abatoare din Mexic si Canada (in S.U.A nu mai exista abatoare de cai), cazuri ce nu pot fi controlate.

Indiferent de cat sunt de controversate metodele propuse sau cele folosite, cert este ca se doreste si se realizeaza controlul animalelor in zona si nici un animal nu este supus nici unui tratament inuman de catre persoanele din zona. Impuscarea lor este strict interzisa si se pedepseste conform legii in vigoare.

Inca o dovada ca indiferent de situatie, zona si de animalul in discutie, se pot lua masuri umane de gestiune a lor. Prim urmare inca un exemplu, daca nu de urmat, macar din care ne putem inspira pentru a rezolva si la noi in tara cateva din multele probleme legate de animale.

S.U.A - ce se intampla cu cainii confiscati de la persoanele care ii foloseau la lupte

Pentru ca este o moda, se vorbeste in principal de pitbulli. Exista "teoria" ca acesti caini sunt unii criminali. Foarte multe asociatii din lume se zbat sa dovedeasca exact contrariul si anume ca aceasta rasa de caini este foarte potrivita chiar si pentru o familie cu copii, daca stii cum sa ii cresti.
Aici puteti gasi povestea a catorva din 51 de pitbulli confiscati de pe proprietatea lui Michael Vick, un jucator de fotbal american, ce avea o adevarata crescatorie de caini de lupta.

In mai putine cuvinte exista 4 optiuni pentru acesti caini, odata ce s-a dat verdictul judecatorului:
1. Eutanasie - pentru cainii care sunt agresivi cu orice, animal sau om.
2. Adapost de grad 2 - pentru cainii ce au nevoie de ingrijire pe viata de la profesionisti, cu sanse minime de adoptie, in principal caini care sunt agresivi cu alte animale, dar nu si cu oamenii. Sunt pastrati in adaposturi pana survine moartea naturala
3. Adapost de grad 1 - pentru cainii care au nevoie de mediu controlat, cu posibilitati destul de mari de adoptie, pentru caini speriati sau cu probleme de comportament, dar care se pot redresa.
4. Cazare temporara -  pentru cainii care au nevoie sa locuiasca pana la 6 luni cu persoane instruite care detin si alti caini, pentru a fi socializati, reabilitati si dati spre adoptie rapid.

Americanii cred in reabilitarea cainilor folositi la lupte, sau crescuti special pentru asa ceva, experienta lor cu aceasta categorie de caini fiind substantiala. Cei mai multi din cainii luati din astfel de situatii sunt traumatizati, este adevarat, insa cel  mai des le este frica de oameni. Asa se explica de ce un asemenea caine "criminal" nu a iesit in prima faza din cusca in care a fost adapostit, nici macar cand i se dadea sa manance. Avand in vedere trauma fantastica pe care a suferit-o din cauza unui om, un astfel de caine, odata salvat, merita sa traiasca si sa cunoasca si alt fel de oameni, chiar daca va sta intr-un tarc toata viata lui. Lipsa fricii, a batailor sau luptelor cu alti caini este un premiu suficient pentru un asftel de caine.

Sustinem lupta numeroaselor asociatii in reabilitarea cainilor care au fost folositi pentru lupte si speram sa se deschida mintile si sufletele oamenilor in ceea ce priveste animalele de orice fel, de oriunde in lume.

Asociatii implicate in reabilitarea pitbullilor in S.U.A:
1. ASPCA
2. Bad Rap
3. Best Friends
4. Recycled Love
5. Our Pack


S.U.A. - ordonanta privind pisicile de pe strada "salbatice"


1. Se numeste pisica "salbatica" orice pisica, de orice varsta, care nu are stapan, a fost abandonata sau pierduta si care evita sau ii este frica de contactul uman si traieste pe strada, sau oricare alta pisica nascuta pe strada care a intrat rar sau deloc in contact cu oamenii si traieste pe strada.
 2. Se numeste "Proprietar" orice persoana care detine, cazeaza sau ingrijeste un animal, exceptand persoanele sau asociatiile care furnizeaza hrana sau servicii veterinare pentru pisicile de pe strada sau utilizeaza procedura Prindere-Sterilizare-Returnare pentru acestea.
3. Procedura Prindere-Sterilizare-Returnare (PSR) reprezinta o metoda neletala de sterilizare pentru a reduce numarul de pisici de pe strada. PSD include urmatorii pasi:
       1. Pisicile de pe strada salbaticite si nu numai sunt prinse intr-un mod uman, evaluate de un veterinar, vaccinate si sterilizate.
       2. Pisoii si pisicile care pot fi socializate vor fi preluati pentru a fi ulterior adoptati de stapani responsabili      
       3. Pisicile adulte sanatoase prea salbaticite pentru a fi date spre adoptie, vor fi returnate din mediul din care au fost prinse, in grija unui protector local.
       4. Pisicile care sunt ranite sau bolnave incurabil, vor fi eutanasiate intr-un mod uman.

 Coloniile de pisici "salbatice" 

Politica orasului este de a incuraja si promova procedura Prindere-Sterilizare-Returnare, ca modalitate de control si reducere a populatiei de pisici de pe strada. Protectorii coloniilor de pisici sunt obligati sa respecte urmatoarele cerinte pentru a putea ingriji coloniile de pisici:
1. Sa asigure hrana coloniei de pisici in mod regulat pe tot parcursul anului, inclusiv la sfarsit de saptamana, de sarbatori sau in vacante.
2. Sa sterilizeze toate pisicile adulte ce pot fi capturate.
3. Sterilizarea tuturor pisoilor mai mari de 8 saptamani, pana in 16 saptamani.
4. Vaccinarea, asa cum prevede legea, a tuturor pisicilor capturate:
     a. antirabic, de preferat cu un vaccin valabil 3 ani
     b.impotriva altor boli infectioase, asa cum prevede legea.
5.Sa faca tot posibilul de a prelua pisoii mai mici de 8 saptamani si pisicile ce pot fi socializate, pentru a putea fi dati spre adoptie.
6. Sa prinda pisicile bolnave sau ranite, pentru a fi ingrijite de un veterinar sau eutanasiate in mod uman.
7. Sa cresteze urechea pisicilor sterilizate, de preferat urechea stanga, cu o taietura de 2 cm, de la varf spre interior. Protectorii sunt incurajati sa microcipeze pisicile pentru a ajuta la identificarea animalelor.
8. Sa pastreze dovezi ale sterilizarii si vaccinarii pisicilor sau a implantarii cu microcip; aceste dovezi pot fi cerute oricand de catre autoritati.

 Orice pisica ridicata care este marcata, marcaj ce indica faptul ca acea pisica apartine unei colonii, va fi returnata in colonia respectiva, daca nu necesita ingrijiri medicale. In cazul in care nu are marcaj, va fi preluata, sterilizata si data in grija unui protector local de colonii.

 Orice persoana care nu indeplineste toate cerintele de mai sus, va primi un avertisment scris si i se va acorda o perioada de timp pentru a fi in concordanta cu ordonanta sau sa dovedeasca faptul ca lucreaza la imbunatatirea situatiei. Perioada de timp nu va depasi 120 zile de la data emiterii avertismentului. Daca persoana in cauza nu reuseste sa intre in concodranta cu cerintele ordonantei, i se poate retrage titlul de protector local recunoscut de autoritati.
Documentul original il găsiti aici (la baza paginii in atasamente).


S.U.A. - "Colecţionar" de animale de companie


 "Colecţionarul" de animale de companie reprezintă o persoană care:
1. Deţine mai mult de 10 animale de companie
2. Nu este in stare să ofere standardele minime de ingrijire a animalelor, asa cum sunt precizate in lege
3. Neagă sau nu este in stare să recunoască sau să inţeleagă condiţiile in care trăiesc animalele sale si impactul dăunator al acestor condiţii asupra traiului lor.

Pe langă oricare altă penitenţă furnizată de lege, după condamnarea pentru încălcarea dispoziţiilor actelor legii impotriva cruzimii fată de animale, curtea poate cere persoanei in cauză si plata unei amenzi sau evaluare psihologică.

Dacă persoana acuzată se dovedeste a fi "colecţionar" de animale de companie, curtea trebuie să ceară:
1. Ca persoana in cauză să nu deţină, să ingrijească sau să locuiască la aceeasi adresa unde se găsesc si animale de companie, pe o perioada determinatăa decisă de curte sau chiar pe durata vieţii
2. Ca persoana in cauză să aibă parte de o evaluare psihologică si tratament corespunzător conform evaluarii.
3. Ca persoana in cauză să fie supusă controalelor neanunţate din partea agentilor desemnaţti care să verifice dacă acuzatul indeplineste cerinţele secţiunii 1 sau dacă animalele pe care are dreptul să le deţină, ingrijească sunt ingrijite conform legii.
Documentul original il găsiti aici(la baza paginii in atasamente).

  Proiect pentru eliminarea sacrificării cailor în SUA


Proiect realizat de Allen Warren, Fundaţia Horse Harbour, Poulsbo Washington, in colaborarea cu Jerry Finch, Habitat for Horses, Texas; Hilary Wood, Front Range Equine Rescue, Colorado; Grace Belcuore, California Equine Retirement Foundation, California; Teresa Paradis, Live & Let Live Farm, New Hampshire; Katie Merwick, Second Chance Ranch, Washington, and Melanie Higdon, Hidden Springs Equine Rescue, Florida.

 Rezumatul proiectului pe care il puteti găsi aici: http://www.animallawcoalition.com/downloadgroup/1003 (ataşamente)

 În teorie, dacă s-ar stopa sacrificarea cailor la abator în America, se presupune ca ar exista 100.000 cai care trebuie îngrijiţi. Este vorba de cai de companie, nu de cei crescuţi special pentru. De asemenea se vorbeşte şi de faptul că se poate îmbunătăţi astfel şi calitatea raselor de cai, deoarece, dacă cererea de cai de sacrificat scade, va scădea şi numărul de aşa-zişi crescători care înmulţesc caii mai mult decât este nevoie.

 Proiectul în sine vrea să dovedească faptul că dacă se stopează cererea de cai sacrificaţi, acel număr de 100.000 cai va scădea semnificativ în timp, odată cu scăderea interesului de ducere a cailor la abator, teorie pe care se bazează această lucrare.

 Ideile de bază ale proiectului (binenţeles realizate simultan):
- reproducţie controlată
 - educarea populaţiei în ceea ce priveşte responsabilitatea ce trebuie asumată când doresc un cal de companie
- colaborare între adăposturile de cai şi abatoarele, în ceea ce priveşte refuzul celor din urmă de a accepta cai de la persoane fizice

 În prezent organizaţiile pentru protecţia cailor licitează public pentru un cal pentru a nu fi sacrificat, astfel consumând finanţe ce ar putea fi altfel folosite, spre exemplu pentru întreţinerea unui cal în plus. Cu toate acestea aceste organizaţii şi-au îmbunătăţit activitatea, spre exemplu, ajutând financiar proprietarii de cai aflaţi în dificultate, pentru o îngrijire adecvată a cailor şi pentru a nu fi nevoiţi sa îi vândă la abatoare. Această activitate vine in contradicţie cu mitul ca organizaţiile au toate locurile ocupate şi nu mai fac faţa costurilor de întreţinere.

 Din rapoartele de activitate reiese ca 4 din 5 cai care ajung în astfel de centre sunt ulterior adoptaţi, făcând loc pentru alţi cai cu nevoie de ajutor. O altă modalitate de a face faţă cheltuielor cu întreţinerea cailor în centrele de adopţie şi de diminuare a cailor duşi la abatoare este de a introduce o taxă suplimentară (pentru îngrijire pe termen lung) pentru fiecare cal înregistrat în fiecare an. Astfel, în momentul în care proprietarul nu mai poate avea grijă de animal, în loc să il supună chinului de la abator, îl trimite într-un centru de adopţii, unde va fi îngrijit pe baza acelei taxe plătită la început şi astfel acel cal are şansa de a ajunge la o nouă familie. 

PLAN ÎN ŞASE PUNCTE:
 Proiectele de mai jos nu sunt numai teoretice, au fost puse deja în practică şi, cu ajutorul finanţării din partea industriei, vor putea stopa măcelărirea cailor la abatoare.
 1. Crearea de rezervaţii regionale şi de stat pentru a putea îngriji cât mai mulţi cai. HSUS a realizat deja două asemenea rezervaţii şi costurile de îngrijire sunt mult mai mici faţă de cele din centrele mici. Acest lucru este posibil dacă centrele colaborează între ele şi cu fermierii care au teren nefolosit, care îl pot închiria pe termen lung, astfel eliminând costurile de amenajare a unor astfel de locaţii.
2. Centrele deja existente să fie finanţate astfel încât să aibă loc pentru mai mulţi cai
3. Dezvoltarea unor reţele noi de cazare temporară, de exemplu la persoane fizice, care nu au bani să întreţină un cal, însă au spaţiul necesar. Întreţinerea lui este plătită de centre, însă locaţia efectivă este pe spaţiu privat. 4. Ajutarea prprietarilor de cai în dificultate să îşi păstreze animalele, prin ajutor financiar sau de alt fel din partea asociaţiilor.
 5. Crearea şi dezvoltarea de centre de dresaj pentru caii tineri pentru a putea fi mai uşor daţi spre adopţie. Nici această idee nu este numai o terorie, deja există centre care au astfel de programe, însă e nevoie să se extindă şi la centrele ce nu beneficiază de acest lucru.
 6. Colaborare între diversele centre de adopţii pentru a prelua cai în cazul în care alt centru nu mai are spaţiu disponibil. Astfel caii pot fi preluaţi de alt centru, pentru a evita sacrificarea acestora. Există soluţii viabile pentru evitarea trimiterii cailor la abator, însă e nevoie de colaborare şi bunăvoinţă.

  Bolivia interzice animalele in circuri

  • Legea defineste folosirea animalelor in circuri ca act de cruzime
  • Miscarea "revolutionara" vine dupa ancheta sub acoperire
Bolivia a adoptat ceea ce activiştii pentru drepturile animalelor numesc prima interdicţie din lume asupra folosirii animalelor in circuri. O mână de alte ţări au interzis folosirea animalelor salbatice in circuri, dar Bolivia include interdicţia de animale domestice de asemenea. Legea, care prevede că utilizarea animalelor in circuri "constituie un act de cruzime", a intrat în vigoare la 1 iulie, operatorii avand la dispozitie un an pentru a se conforma, în conformitate cu finantatorul proiectului de legii, Ximena Flores.
Folosirea aimalelor, atat salbatice cat si domestice in circuri a fost interzisa in Bolivia, prima tara care a adoptat o astfel de lege in intreaga lume, sustin activistii pentri protectia animalelor.

Legea a fost propusa dupa ce investigaţiile sub acoperire ale organizatiei non-profit cu sediul in Londra, Aparatorii Internationali ai Animalelor (ADI) au constatat abuzuri pe scară largă în circuri care operează în Bolivia. Flores a declarat că autorităţile au ca scop oprirea operatorilor de circ de la uciderea animalelor care nu mai pot fi folosite. "Aproximativ 50 de animale circulă în circuri naţionale şi internaţionale la momentul de fata [în Bolivia] şi vrem să negociem pentru a ne asigura că animalele nu sunt eliminate", a spus ea.

Directorul executiv al ADI, Jan Creamer, a numit legea "revoluţionara".

Anchetatorii grupului din Bolivia au lucrat cot la cot cu lucrători de la circ si au filmat maltratarea tulburătoare, a spus ea, adaugand ca lucratori prost plătiti si instruiţi au abuzat frecvent animalele. "Dacă vroiau ca un animal să se mute, reacţia lor imediată era o lovitura, un pumn sau o imbrancitura", a mai spus ea.

Flores a spus ca animalele de circ sufera peste tot - inclusiv în ţările dezvoltate - pentru ca trăiesc în spatiu restrâns şi sunt transportate în mod constant. "Este ca si cum noi am fi rugaţi să ne petrecem restul vieţii noastre în baie", a declarat Creamer. "În Bolivia au existat trei urşi bruni tinuti in compartimente mici de doar 2 pe 3 metri."
Legea stabileşte amenzi pentru infracţiuni şi permite ca animalele să fie confiscate de către autorităţi, a adăugat Flores.
Stire preluata de pe www.guardian.co.uk


Filme despre cruzimea oamenilor fata de animale


Stim ca exista oameni cu suflet care stiu sa se comporte civilizat cu animalele. De aceea speram ca acestia sa fie in numar mai mare fata de cei care le maltrateaza. Avem convingerea ca viitorul animalelor va fi mai bun:


Pentru ca lumea este mai buna cu animale....de orice fel. Chiar daca avem nevoie de carnea lor pentru a ne hrani, exista metode umane de a ajunge sa o consumam. Vom deveni o lume mai buna abia atunci cand vom sti cum sa ne purtam cu toate animalele pamantului. Speram ca acest film sa deschida mintile multor persoane: