CONT IBAN: RO94BTRLRONCRT0P64766001

CIF: 29463720

Cont pay pal: asociatia.prieteni.buni@gmail.com

Cum sa avem grija de animalul nostru de companie

ARICI
1. Daca vedeti un arici ca se clatina in mers sau roiesc muste in preajma lui, are nevoie de ajutor. Cel mai probabil este hipotermic si il puteti ridica si pune intr-o cutie de carton sub care puteti pune sticle cu apa calda, ce trebuie schimbate frecvent si un prosop vechi unde sa se poata cuibari

CAINI

Varstele prietenului nostru

Perioada neonatala
Aceasta perioada defineste primele 12 zile de la nastere, timp in care puii nu ved si nu aud, reactionanad numai la stimuli olfactivi, termici sau mecanici. Puii necesita stimulare fizica din partea mamei pentru eliminarea dejectiilor (urina si fecalele).
Perioada de tranzitie (13-20 de zile)
Este "perioada minune", in care puii au practic primul contact cu lumea. In debutul acesteia micutii deschid ochii pentru prima oara sesizand lumina si formele; fac primii pasi tarandu-se si impleticindu- se pana cand, intr-un final, reusesc sa mearga. La cca 20 de zile de la fatare apar dintii de lapte, ascutiti ca niste ace pe care cei mici nu evita sa le foloseasca. Tot acum, ei incep sa distinga primele sunete, fara a putea identifica sau localiza sursa.
Perioada de constientizare (21-28 de zile)
Acesta este momentul in care puii, isi folosesc pentru prima data toate simturile aproape de potentialul maxim, deprind primele notiuni ale comportamentului canin si invata sa comunice cu ceilalti membrii ai cuibului.
Perioada de socializare la grupa canina (28-49 de zile)
Este perioada in care puiul deprinde mijloacele specifice de comunicare ale speciei: scheunatul, maraitul, latratul, limbajul corpului (folosirea cozii si a urechilor in comunicare). Tot acum incepe dezvoltarea instinctului de vanatoare, luptandu-se in joaca puiul invata sa raspunda la diferite situatii si pozitii ale corpului adversarului, cand si cum sa atace, sau sa se apere. Dar cel mai important este ca in aceasta perioada puiul primeste primele lectii de conduita in cadrul haitei, se stabilesc ierarhii si au loc lupte pentru obtinerea unui loc privilegiat in procesul de alaptare.
Atentie!!! Pentru a diminua stresul provocat femelei de alaptare, unii crescatori separa puii de mama, acest lucru este de nedorit marcand negativ comportamentul de mai tarziu al acestora. Astfel la pui separati de cuib pot aparea manifestari anxioase, carente de comunicare sau labilitate psihica (trecand aparent nemotivat de la o stare la alta).
Perioada de socializare la grupa umana. (7-12 saptamani)
Este perioada optima de achizitionare a puiului. La aceasta varsta el este foarte receptive, invatand din fiecare experienta, de aceea este indicat sa profitati de aceasta pentru o cat mai buna socializare. Pune-ti puiul in situatii si medii cat mai diferite, obisnuiti-l cu fiinte forme, persoane, si zgomote diverse.
Prima perioada de frica (8-10 saptamani)
In acest interval de timp, puiul invata care sunt primejdiile mediului, el fiind banuitor si interesat de tot ceea ce il inconjoara. In aceasta perioada, corectandu-l cu fermitate puteti dezobisnui definitiv cainele de unele apucaturi deranjante cum ar fi rosul, mancatul de pe jos, cersitul la masa sau saritul pe dvs. Acum trebuie evitata orice situatie care se poate dovedi stresanta pentru pui, orice experienta dureroasa, traumatizanta sau dura pentru pui are un efect puternic si o influenta pe termen indelungat. Este preferabil ca in aceasta perioada sa evitati contactul cu alti caini, maturi, ce pot deveni agresivi, zgomote puternice sau zone foarte aglomerate.
Perioada de stabilirea ierarhiei (3 4 luni)
Este perioada in care "juniorul" incearca sa avanseze ierarhic, exemplarerele foarte dominante incercand chiar sa preia conducerea haitei. Tot acum (la masculii dominanti) pot aparea primele manifestari ale instinctului teritorial (respectiv marcarea si delimitarea acestuia). Pentru un caine stabilirea ierarhiei este foarte importanta, haita fiind o societate de tip arhaic in care cel mai puternic membru al acestuia conduce. Tot acum apar aliantele, de aceea evitati darea comenzilor in contradictoriu; nu il alintati dar mai ales nu va manifestati excesiv de protectiv fata de pui in relatia cu ceilalti membri ai familiei. Daca nici unul din membrii familiei nu se va impune, preluand controlul si conducerea cainele o va face fara a ezita. Aceasta este o consecinta fireasca a modului in care este structurata societatea canina. Cu cat este mai dominant cainele cu atat mai ferma trebuie sa fie riposta dvs. Acum este momentul cel mai bun pentru debutul unui program complet de educare al puiului dvs.
Perioada de explorare (4-8 luni)
Definitorie pentru aceasta perioada este curiozitatea, in salbaticie acesta este momentul in care cei mici se aventureaza pentru prima data in "marele necunoscut". In haita de lupi puiului ii este permis pentru prima data sa ii insoteasca la vanatoare pe ceilalti membrii ai haitei. Un alt moment important din cadrul acestei perioade este schimbarea dentitie, de aceea pentru a evita "accidentele" neplacute precum rosul mobilei si incaltamintei este indicat sa ii lasati cainelui oase mari de vita sau jucarii speciale, pe care le puteti achizitiona cu usurinta de la orice pet-shop. Tot acum pot aparea si primele semne ale pubertatii insotite de modificari comportamentale specifice motivate de explozia hormonala la care este supus tanarul catel.
Cea de-a doua perioada de frica (6-14 luni)
Alaturi de prima perioada de frica, acesta este probabil intervalul de timp cel mai important pentru dezvoltarea personalitatii cainelui dvs. Acum cainele reevalueaza lucrurile, astfel pot aparea situatii in aparenta ciudate cum ar fi teama de umbre, zgomote, fiinte sau obiecte care pana de curand ii erau familiare. In astfel de situatii evitati confruntarea direct, nu fortati cainele dar nici nu va retrageti, lasati cainele sa evalueze singur situatia si sa descopere ca teama sa este neintemeiata.
Perioada de maturizare (1-4 ani)
Maturizarea nu vine intr-un interval de timp foarte bine definit aceasta difera in functie de rasa (cainii de tali mare maturizandu- se mai tarziu) de temperament sau chiar de individ. Aceasta perioada este marcata de diverse modificari hormonale si comportamentale, la masculi primand instinctul teritorial si cel de reproductie in special in prima parte a acestei perioade (12-26 luni) cand se observa o crestere a agresivitatii, in cazul cainilor dominanti avand de multe ori loc o noua confruntare in lupta pentru "sefia" haitei. Este de retinut faptul ca in salbaticie doar cuplului "ALFA", respectiv masculului si femelei ce detin suprematia haitei, le este permisa copulatia (imperecherea) in prezenta celorlalti membrii ai comunitatii, de aceea daca aveti un caine mai timid, este preferabil ca in momentul montei acesta sa fie izolat pentru a nu fi inhibat de prezenta dvs.
Senioratul (7-15 ani)
"Varsta a treia" canina sau senioratul este poate perioada in care legatura om-caine este cea mai puternica, acum aveti impresia ca prietenul dvs. canin va intueste fiecare dorinta intelegandu- va din priviri. Lasand in urma "nebuniile" tineretii cainele devine mai retinut in relatia cu fostii parteneri de joca, fiind mult mai interesat de compania dvs. Atentie !!! Nu neglijati plimbarile chiar daca prietenul dvs. nu se mai arata atat de dornic de joaca, de asemenea consultati periodic medicul veterinar si oferitii cainelui un regim alimentar specific rasei si varstei, sedentarismul si supraponderabilitat ea slabind sistemul imunitar. Nu neglijati nici modificarile de comportament, aparitia irascibilitatii, hiperagresivitatii, oboselii cronice sau diminuarea brusca a apetitului, avand de cele mai multe ori motivatii clinice. Pentru a-i asigura prietenului dumneavoastra o batranete fericita, el trebuie sa beneficieze de un regim de viata cat mai echilibrat si de vizite medicale regulate.


Sfaturi pui orfani - sugari

1. Inarmati-va cu un biberon de la orice farmacie umana (sunt 2 tipuri de tetine: silicon si latex, luati una din fiecare pentru a nu intampina probleme), o cutie spatiosa, paturici absorbante si cu ceva rabdare.
2. Formula magica de lapte cu care il veti hrani pana pana la 4 saptamani: la 500ml de lapte de 1,8 grasime adaugati un galbenus de ou, putin zahar, un pic de sare, o picatura de ulei, cateva picaturi de lamaie si o tableta de calciu sfaramata. Laptele trebuie sa fie caldut.
3. In cazul in care face moale, adauga in combinatie putina zeama de orez fiert.
4. In comert se gasesc formule de lapte praf adaptat (Royal, Gimpet), destinate cateilor mici si indicate ca supliment sau chiar inlocuitor pentru laptele matern. In trecut, in incercarea de a adapta laptele de vaca macar intr-o anumita masura nevoilor puilor de caine, medicii veterinari recomandau o formula care consta in diluarea laptelui de vaca nedegresat cu putina apa, adaugarea de galbenus de ou crud, putin iaurt si zahar sau miere. Aceasta formula are insa dezavantajele ca poate fi indigesta pentru catel, iar indigestia la aceasta varsta poate fi o condamnare la moarte, si poate sa nu asigure toti nutrientii necesari unei alimentatii corecte.
5. Dati-i de mancare cat mai des posibil, cel putin in prima saptamana! De multe ori va scuipa biberonul, insa asta nu inseamna ca s-a saturat, ci doar ca inca nu si-a dat seama cum merge treaba.
6. Pana la 2 saptamani catelusul nu isi poate face nevoile singur asa ca va trebui sa il stergeti usor cu putina vata umeda pe burtica.
7. Daca plange fara motiv e posibil sa aibe colici, asa ca puneti-i din cand in cand in lapte putin ceai de menta sau un pliculet de baby drink (de la farmacia umana, special pentru colici)
8. Daca tot plange puneti-i langa el doua sticle cu apa calda si un ceas de mana (va crede ca sunt bataile de inima ale mamei)
9. Ca orice fiinta, puiutul are nevoie, inainte de toate, de afectiune. Tineti-l in brate si mangaiati-l!
10. Puneti-i langa o jucarie de plus. Va fi cel mai bun prieten al lui.
11. Incepand din a doua saptamana de viata va incepe sa deschida ochisorii si sa cerceteze imprejurimile! Chiar daca inca nu vede si nu aude, stie cand sunteti langa el!
12. Au aparut dintisorii? E vremea sa descopere mancarea solida.

HAMSTERI PITICI

Face parte din familia rozatoarelor, nocturne, prefera sa doarma ziua - se gasesc in Asia Centrala, Rusia, Mongolia, China. De regula traiesc in regiuni semi-desertice, sunt marsupiali. Lungimea este de 10-12 cm, sunt animale sociale  si pot convietui cu animale de acelasi sex sau sex diferit.
Hamster sirian:
- lungime: 15-17 cm, solitari, trebuie sa traiasca singuri
- culori: negru, par lung 
 - pot trai singuri dupa 8 saptamani
 4 tipuri : - CAMPBELLS - printre cele mai cunoscute tipuri, denumit si hamster pitic rusesc. CULORI: negru, albicios, albastru, ciocolatiu
                - ALB DE IARNA: au doua tipuri de blana, vara mai inchisa la culoare, cu umbre negre si maro, iar iarna in principal alba
               - ROBOROVSKI: cel mai mic dintre hamsterii pitici, nu este un animal potrivit de companie deoarece este foarte mic si rapid
               - CHINEZESC: interzis in unele state ale SUA, culoare maronie, deschis, are coada mai lunga decat a unui hamster obisnuit, dar mai scurta decat a unui soarece.

HAMSTERI

Cum sa ai grija de un hamster?

Cu siguranta vei dori sa alegi un hamster sanatos, iar ca acest lucru sa ti se indeplineasca, trebuie sa urmaresti cum se comporta hamsterul de care esti interesat. Daca animalul este tacut si pare timid, atunci trebuie sa cauti un altul.

Hamsterul obisnuit este curios si activ. Tine minte totusi ca hamsterii sunt animale nocturne, de aceea nu sunt recomandati pentru persoanele care se culca devreme.

Mergi la magazinul de hamsteri spre seara. Pentru rezultate optime, alege-ti pe inserate hamsterul, in asa fel incat sa il urmaresti in actiune la ora de varf.


Hamsterul ideal are o blanita neteda si moale, iar ochii sunt limpezi, fara mucus sau alte scurgeri. De asemenea, trebuie sa te orientezi catre un hamster cu respiratie puternica care este “cazat” intr-o cusca curata, pentru a elimina pericolul de transmitere al unor boli.
Aranjarea locuintei. Poti alege pentru hamsterul o locuinta tip acvariu, o colivie din plastic sau o cusca. Daca vrei sa economisesti bani, poti construi tu insuti casuta potrivita pentru hamster.

Hamsterul tau va fi fericit daca are pe ce sa se catere, de aceea majoritatea crescatorilor recomanda custi de sarme, prevazute cu bare pentru acrobatii. Custile din sarma sunt ideale pentru hamsterii sirieni, in timp ce acvariile sunt locuintele adecvate pentru hamsterii mai mici.

Daca utilizezi un acvariu, atentie la felul in care este plasat capacul. Daca acesta nu este bine inchis, hamsterul va cauta o solutie sa se elibereze. Deoarece acvariile nu sunt la fel de bine ventilate precum custile din sarma, asigura-te ca schimbul de aer intre acvariu si exterior exista.

Ultima optiune este cusca de plastic. Acestea sunt utilate cu tunele special concepute pentru exercitii si acrobatii. Dezavantajul lor este ca soarecele poate sa mestece plasticul, ceea ce inseamna ca astfel de cusca ii permite evadarea.

Socializare. Amplaseaza-i casuta intr-un loc care ii permite sa interactioneze cu familia fara sa deranjeze pe cineva in cursul noptii cand ramane treaz. Eventual, gaseste-i un loc pentru zi si seara muta-l acolo unde nu doarme nimeni, cum ar fi in balcon.

Hranirea hamsterilor. Hrana principala a acestor animale de companie este compusa din cereale, seminte, fructe si legume. Ei trebuie sa manance de doua ori pe zi: dimineat si seara, cand sunt mai activi.

Atentie la fructele si legumele proaspete. Chiar daca hamsterii iubesc aceste alimente, oferiti-le in portii mici ca sa nu se le fie rau dupa aceea.

Cruditati recomandate. Ii puteti hrani cu andive, morcovi, conopida, castravete, broccoli.
Ca fructe hranitoare sunt pentru hamsteri merele, bananele, pepenele, perele si piersicile. Ocazional le puteti da viermi, fan si greieri.

Evitati alimentele dulci, mai ales ca unii hamsteri sunt predispusi la diabet.

Unghii si dinti. Verificati-le perdiodic dantura si unghiile de care hamsterii se ajuta sa apuce hrana, sa o roada si sa sape in cusca. La nevoie, taiati-le unghiile.

Probleme medicale. Hamsterii au o medie de viata de 2-3 ani. Ei au potentialul de a contracta mai multe probleme de sanatate, care s-ar putea transforma in probleme mai grave, daca nu sunt depistate mai devreme.

Ce trebuie sa urmareasca un proprietat de hamsteri la animalul sau de companie?

- Fiti atenti la schimbarile de comportament ale hamsterului si mergeti cu el la veterinar daca ceva pare iesit din comun in atitudinea lui.

- Invatati tot ce este necesar despre bolile hamsterului pentru a-i acorda primul ajutor inainte de consultul de specialitate.

- Nu il hraniti cu forta daca nu vrea sa manance si amenajati-i un loc cald fie ca este bolnav, fie ca este sanatos.

- Cele mai frecvente probleme de sanatate intalnite la un hamster ar putea include abcese ale pielii, coada umed (o boala contagioasa), diaree si boli de piele.

- Hibernarea survine atunci cand hamsterul se afla intr-o zona racoroasa. In acest caz, hamsterul respira mai lent, ceea ce inseamna ca este rece si are nevoie de caldura. O data ce ii este asigurat confortul necesar, hamsterul isi revine imediat.

Atentie! Nu bagati mana in cusca hamsterului daca acesta nu este familiarizat cu dvs. pentru ca musca daca se sperie. Il puteti imblanzi hranindu-l sau petrecand mai mult timp impreuna. O data ce intelege ca nu reprezentati un pericol pentru el, se va simti mai confortabil in prezenta dvs.

PERUSI

Perusii sunt niste pasari curate,usor de intretinut si se atasaza foarte mult de stapan.Fiind pasari foarte vioaie si active, perusii au nevoie de o colivie cat mai spatioasa. In colivie, trebuie sa existe cat mai mult suporturi, pe care sa se poata catara si odihni. Colivia trebuie sa aiba minimum 35 cm pe lungime, 20 cm latime si cel putin 40 cm inaltime. Orice dimensiune mai mica va fi in defavoarea locatarului.Se gaseste la orice magazin de specialitate.
Ei sunt mari amatori de bai asa ca o cadita ar fi binevenita.Si aceste accesorii se gasesc la petshop.
Este foarte important sa tineti colivia curata.Spalati podeaua coliviei la fiecare 2-3 zile.Colivia trebuie desinfectata odata la o saptamana cu clor apoi trebuie CLATITA FOARTE BINE!!!Perusii sunt niste pasari mici si nu au un sistem imunitar foarte dezvoltat.Daca nu ii tineti intr-un mediu curat pot contacta boli numerosae ce o sa le scriu mai jos.
Un perus are nevoie de minim 10-12 ore de somn pe noapte deci trebuie sa ii puneti intr-o camera care nu este fregventata noaptea.La oras cel mai bun loc este balconul.ATENTIE!SI CEA MAI MICA RAZA DE LUMINA II POATE TREZI!
Alimentatia perusilor consta in seminte(mei,grau,in s.a....),fructe si legume.Poti sa ii dai perusului tau deasemenea si galbenus de ou.
Fructele si legumele trebuie sa fie bine spalate, taiate in bucatele cat mai mici, proaspete si la temperatura camerei. Trebuie sa evitati urmatoarele alimente: ciocolata, varza, cofeina, mancarea veche, laptele si cremele, cartoful crud, alcoolul si fructele de avocado.
Hrana moale poate fi si ea administrata din cand in cand. Aceasta se prepara dintr-un ou fiert tare, sfaramat cat mai marunt cu furculita, un morcov ras cat mai marunt, care se amesteca cu 2-3 lingurite de pesmet, gris sau malai. Se mai adauga 2-3 lingurite de coaja de oua rasnita, care contine calciu. Amestecul de hrana moale se tine la frigider si i se da perusului intr-un capacel, numai dupa ce a fost adusa la temperatura camerei.
Apa trebuie schimbata frecvent deoarece in ea se pot dezvolta bacterii ce ii pot aduce perusului moartea.
Sanatatea perusului:Daca perusul dumneavoastra da semne ca ar fi bolnav, este bine sa mergeti de urgenta cu el la medicul veterinar. Fiind o pasare de statura mica, chiar si cea mai usoara boala o poate omori daca este identificata prea tarziu. Cateva dintre semnalele cele mai evidente pe care le emite o pasare bolnava sunt:

- absenta poftei de macare;
- pufaie, stranuta constant si umed;
- este letargica;
- nu zboara;
- voma;

- scaderea rapida in greutate;
- se scarpina foarte mult;
- are diaree;
- devine brusc foarte tacuta, sau invers, daca este tacuta in general, devine brusc foarte galagioasa;
- modificari ale temperamentului.

Una dintre cele mai frecvente boli intalinte la perusi este psitacoza, cunoscuta si sub numele de "febra papagalilor". Agentul patogen este bacteria "chlamydia psittaci", o bacterie extrem de contagioasa. Pasarile cele mai expuse acestei boli sunt acelea care intra des in contact cu alte specii de animale. Simptomele acestei boli sunt: absenta poftei de macare, penele perusul se desprind foarte usor si acesta doarme mare parte a timpului, conjunctivita, dificultati respiratorii, secretii oculare si pierderi in greutate, asociate cu diaree. Totusi, pasarea poate fi purtatoare de virus fara sa prezinte nici un simptom.
Reproducerea perusilor nu este una grea, insa necesita o experienta acumulata in timp. Majoritatea perusilor tinuti in casa nu se pot reproduce, din cauza mediului ambient si chiar a lipsei de spatiu. In general, femela depune 5-6 oua, dar exista si cazuri cand sunt mai multe sau mai putine.
Crescatorii profesionisti stiu care sunt conditiile in care perusii se pot reproduce cel mai usor. Ei au nevoie de o cusca incapatoare, un cuib si multa liniste. Cuibul trebuie sa aiba o gaura rotunda in partea din fara, cu diamatrul de aproximativ cinci centimetri, iar capacul trebuie sa fie detasabil, pentru ca proprietarul sa poata curata usor interiorul coliviei. La 14 zile de la copulatie, femela depune primul ou, iar urmatoarele la 2 zile unul dupa altul. Femela cloceste ouale aproximativ 18-20 de zile.
In perioada de imperechere, culorile devin mai intense. Atentie insa, caci la femelele foarte tinere, aceasta zona este colorata in albastru deschis, alburiu, putandu-ve induce in eroare. La pui, narile (aflata in aceeasi zona carnoasa de deasupra ciocului) sunt colorate in roz la mascul si alb la femela.